Zum Schluss

... Betyder "Till slut". För nu är det slut.

Berlinerbloggen tackar för sig och säger ett stort Danke schön till alla som har följt med! Om det inte har framgått av inläggen så har alltså de två månaderna i Europas allra häftigaste huvudstad varit fantastiska. Jag har lärt mig massor, sett massor, gjort massor och träffat massor av trevliga människor.

Det har varit en intressant tid att vara i Tyskland, sådär nyhetsmässigt. Stort räddningspaket för Grekland och euron, askmoln som rörde till det mesta, val i en viktig delstat, förbundspresidenten avgår självmant. Och Tyskland vinner Eurovision song contest, drabbat av nationell schlageryra både före, under och efter tävlingen. 
 
Innan jag åkte funderade jag på saker jag skulle kunna göra i Berlin ifall jag fick tråkigt. Typ, läsa en viss bok eller gå igenom endel saker på datorn och sånt. Skriva långa blogginlägg om djupa saker. Plugga tyska.
Men alla såna planer var så klart helt i onödan. Man har helt enkelt inte tråkigt i Berlin. Stadens muséer, parker, butiker, historiska sevärdheter, kulturutbud, restauranger och barer ser till att det blir nästan omöjligt. De gånger jag har stannat hemma en kväll och bara sett på tv eller skypat har jag nästan haft dåligt samvete för att jag inte är ute och gör något häftigare.

Berlin rekommenderas. Och att välja rätt i Berlin rekommenderas också: staden är så stor och erbjuder så mycket så om man bara flyter med strömmen missar man det som är precis rätt för en själv. Läs guideböcker, googla dig fram, fråga folk. Lägg ner lite tid på att leta upp Berlins pärlor.

Och för att avsluta hela alltihopa: min jakt på den bästa tyska kakan går vidare. Högst poäng under Berlin-tiden fick nog en enorm portion varm apfelstrudel med vaniljglass i en trädgårdsrestaurang, som aldrig hamnade varken på bild eller i bloggen.

Jakten på den ultimata vinnaren går vidare. Ytterligare en orsak att åka tillbaka till Tyskland och tillbaka till Berlin, alltså.
Som om det inte redan fanns tillräckligt många orsaker.
Publicerad 14.06.2010 kl. 12:51

Men vad var bäst då?

Många frågar vad som var bäst i Berlin.
Jag svarar blandningen. Mellan nytt och gammalt, fint och fult, metropolkänsla och småstadsstämning.Eller mellan DDR-arkitektur och tegelgotik.
Publicerad 14.06.2010 kl. 12:46

Tyska kakan (5): Eierschecke

Sött och gott. Fluffig äggig vispad fylling ovanpå vanlig kakbotten. Passar den som gillar sött och vill ha en mild kaka utan överraskningar.

Just den här biten blev uppäten i Dresden och var en speciell "Dresdner Eierschecke": Kakan kommer från delstaten Sachsen, men finns nog på andra ställen också.Kakpoäng: 3 apfelstrudlar av 5 möjliga
Publicerad 13.06.2010 kl. 22:53

Trädgårdsmästeri

Innergården var en ganska tråkig historia när jag flyttade in, men efter någon vecka satte en granne upp en lapp.
"Hej alla grannar! Blommor gör livet skönare!" var rubriken.

Hon skrev att hon fixar i ordning en rabatt med några blommor, och alla som vill får bidra med fler blomplantor så planterar hon dem och sköter rensning och vattning.
Kul idé.Rabatten blev snabbt brokig.Mitt bidrag.
Publicerad 13.06.2010 kl. 22:48

Kul turistfälla: DDR-museet

Hur såg det ut i DDR? Vad åt man, vad läste man, vad såg man på tv? Ett litet med populärt museum bredvid Berliner Dom visar upp vardagen i DDR på ett sätt som är riktigt medryckande. Provsitt en trabant, bläddra i skolhäften eller prova klänningar som ser ut som städrockar i nåt hysteriskt syntetmaterial.

Museet är interaktivt och trevligt och en hel del saker känner man igen från Finland. Modell-DDR-vardagsrummet är mycket likt hur ett sjuttiotalsvardagsrum i Vasa kunde ha sett ut.

Men tillbaks till det där med turistfälleriet. Inträdet är ganska högt och museet ganska litet. Bilden som visas upp är ganska tillrättalagd, och - just det - trevlig. Det finns flera andra platser och museer i Berlin som beskriver baksidorna med DDR och Berlinmuren och för att få jämvikt ska man nog balansera upp DDR-museet med någon av dem. Minst en, helst flera.

Men visst är det roligt att få en dos ostalgi i form av trädgårdstomtar, Mullvaden och... ja, som sagt, de hemska kläderna.


Fast den här var inte så tokig.
Publicerad 09.06.2010 kl. 22:38

Tyska kakan (4): Käsekuchen mit Himbeeren

Tysk käsekuchen gör inte mycket väsen av sig. Den påstår inte att den är bäst i världen, som den amerikanska, och den försöker inte vara ett finbakverk som bara finns på de trendigaste caféerna. 

Istället finns den överallt, på alla bagerier och konditorier och i massor av varianter och är nästan alltid väldigt god. Speciellt med frukt eller bär på.Kakpoäng: 4 apfelstrudlar av 5 möjliga. Åk inte ifrån Tyskland utan att ha ätit Käsekuchen.
Publicerad 09.06.2010 kl. 22:14

Trabbiparad

En dag i Finland och redan Berlinnostalgisk. Vad annat kan man bli av att se en Trabant-safari?

Publicerad 08.06.2010 kl. 12:16

Tillbaka i Finland

Allting roligt tar slut och det gör också en vår i Berlin. Jag kom tillbaka till Helsingfors igår kväll och tillbaka till jobbet i morse. Konstig känsla att vara tillbaka!

Trevligt och mysigt och tomt på samma gång.

Berlinerbloggen tar inte slut riktigt än, lite fler bilder och platser och berlinupplevelser är på kommande innan jag sätter punkt. Lite sådär som för att bearbeta chocken att allt är som vanligt igen.
Publicerad 07.06.2010 kl. 17:32

Om hur det går

Det blev soligt och varmt. Det blev slutkonferens för utbytesprogrammet som jag deltar i. Det blev mycket att göra hela tiden - och där är vi fortfarande.

Sista kvällen i Berlin ikväll. Helt ofattbart. Två månader bara flög iväg.

Nu iväg på avslutningsmiddag. Har börjat packa och blev just glad för ett mejl från hyresvärden där han skriver att jag inte ska stressa med städningen utan njuta av den sista tiden i Berlin istället. Vilken tur man kan ha.
Publicerad 05.06.2010 kl. 19:52

VäderinläggSånt här väder har vi haft i flera dagar nu. Och kyligt, ännutill. Ifall ni undrade.

(Och ja, Fernsehturm är mitt favoritfotoobjekt i Berlin! Ifall ni undrade.)
Publicerad 03.06.2010 kl. 00:31

Bäst på Museumsinsel

På Museumsinsel (eller museumsön) i Berlin finns fem stora världsberömda museer med hur mycket konstskatter som helst.

Min favorit på Museumsinsel är Alte Nationalgalerie. Fina Monet-målningar och otroligt vacker gammal byggnad. Varvade ner där efter en lång tur runt stan och marmorhallar och impressionistiska tavlor gjorde verkligen susen.
Har man bara tid med ett stort museum när man är i Berlin är kanske ändå Pergamon-museet det häftigaste, med pampiga altar och portar och sånt. Det drar mest besökare av alla museerna på ön, inte utan orsak.


Publicerad 03.06.2010 kl. 00:28

Mycket!

Det är mycket nu. Bara några dagar kvar i Berlin och jag yr runt i stan för att hinna med allt jag ännu vill se och göra.Promenader, muséer, ställen... Och shopping! Har fyllt på sommargarderoben igår och idag.

Min resväska blänger surt på mig från ett hörn i garderoben och vägrar svälja allt.  Men som tur är får den sällskap på väg mot Finland av ett postpaket som jag just limmade ihop.

Imorgon börjar slutkonferensen för utbytesprogrammet som har fört mig till Berlin. Ska bli jätteroligt att träffa de andra och höra om hur de har haft det! Fyra av oss nordbor har varit här i Berlin, men resten har varit utspridda, så det blir ett roligt återseende. 
Publicerad 02.06.2010 kl. 23:14

Fisklycka

Jag är mycket förtjust i fisk. Att äta, att fånga och att titta på. Så jag firade att sista dagen på jobbet var avklarad med att gå på Berlins akvarium.

Det finns två akvarier i Berlin, jag gick till det som ligger invid Zoo. Inte det största akvariet jag varit till, men riktigt bra. Har till exempel fina jättestora akvarier med fiskar och växter från olika geografiska områden i tydlig indelning.Ett av de stora dragplåstren: en flera meter stor haj."Jag är inte den sötaste fisken i akvariet, men glad ändå"Effektiv avkoppling efter en stressig dag på jobbet: se en manet flyta runt planlöst. Måste vara höjden av drischande.En alldeles vanlig gädda hade också hittat in i Berlin-akvariet.
Publicerad 01.06.2010 kl. 11:53

Saker som finns i Tyskland men inte i Finland (4)

Eller rättare sagt som finns på DW-TV men inte på YLE: hiss-tv.
Att underhålla sig med medan man väntar på hissen.


Publicerad 31.05.2010 kl. 17:11

Hisskunskap

En annan sak jag har lärt mig är att säga hej/hejdå till människorna inne i hissen när man stiger i /ur hissen.

Folk i Finland kommer att tycka att jag är helknäpp om jag fortsätter i den här stilen när jag kommer hem.

Publicerad 31.05.2010 kl. 15:10

Marie heter jag. Jag brukar jobba som journalist i Helsingfors, men bekantar mig just nu med tyska medier under en vår i Berlin.

Senaste kommentarer

11.05, 14:22Saker som finns i Tyskland men inte i Finland (2) av Helena (matresan.blogg.se)
07.06, 19:29Tillbaka i Finland av puva.ratata.fi
04.06, 14:12Väderinlägg av lessormore.blogspot.com
26.05, 09:30ESC med tillhörande discobollar av hanna.ratata.fi